Putovanja u trudnoci

Putovanja u trudnoci

 

Zahvaljujući vašem interesovanju u vezi sa putovanjima u trudnoći, rešili smo da odgovorimo na vaša pitanja i porazgovaramo sa Dušicom Kovačević, Vmš, babicom, vlasnicom www.fitizdravamama.com/ – projekta i psihofizičke pripreme trudnica i www.bebipatrola.rs patronažnog servisa.

putovanje u trudnoci, trudnoca i putovanja, saveti za trudnice, trudnoca, zdrava trudnoca, fit i zdrava mama

Trudnoća je prirodno stanje i ako je uredna i zdrava, trudnica treba tako i da se ponaša.  Nastavite sa uobičajenim aktivnostima, osluškujte sebe i svoju bebu, češće se odmarajte, uzimajte zdrave obroke sa dosta tečnosti i naravno planirajte putovanja ako to želite i osećate se dobro. Ukoliko ste trudnica avanturista i želite da i dalje istražujete nova mesta, prirodu, odlazite na produžene vikende ili se dešava da baš u trudnoći menjate mesto stanovanja i selite se u daleke predele evo ohrabrujućeg teksta za sve vas.  Najčešća pitanja koja dobijam od trudnica vezano za putovanja su: da li mogu da putujem na planinu, more, koliko dugo mogu da letim avionom, da li je bolje putovati autom ili avionom, da li mogu da idem na egzotične destinacije… A ovo su odgovori na sva ta pitanja i smernice kako da sigurno otputujete i osećate se bezbedno na putovanju.

1.Kada je najbezbednije putovati?

Najsigurnije je da to bude drugi trimestar, jer je to period kada mučnine i osećaj pojačanog umora  prestaju. U prvom trimestru nije preporuka da putujete jer su veće šanse za pojavu vaginalnog krvarenja kao i spontanog pobačaja, obično se tada rade i prenatalni testovi tako da je sigurnije sačekati da ovaj period prođe i nakon toga pre puta obavezno posetiti svog ginekologa koji će vam na osnovu pregleda dati odobrenje. Takođe i period nakon 34. nedelje treba izbegavati za duža putovanja, jer je sigurnije da ste blizu kuće ako porođaj krene ranije. U slučaju da imate blizanačku trudnoću savet je da nakon 20. nedelje ne putujete jer su te trudnoće rizičnije, često se završe pre termina i obično bude carski rez.

2. Idealna destinacija

Kada birate destinaciju obavezno obratite pažnju da to bude mesto gde postoji bolnica u blizini, kolika je bolnica i kakvo osiguranje imate. Evropa je uvek bolji izbor ali ako želite da odete na neku daleku destinaciju i to može ali pri odabiru izbegavajte područja sa malarijom i područja koja zahtevaju vakcinaciju protiv određenih bolesti, a i mesta gde su česte infekcije hranom. Moj savet je da na putovanjima pijete flaširanu vodu, da nastavite da jedete termički obradjeno meso i ribu i da jedete paterizovano mleko i mlečne  proizvode. Ako je u pitanju dugačak let ili duga vožnja automobilom  planirajte duži ostanak na toj destinaciji. Kada mi trudnica kaže išla bih u Rim na produženi vikend, moj savet bi bio da ipak razmisli jer veliki grad nosi sa sobom dugačke šetnje, obilaženje znamenitosti i umaranje a to svakako nije preporuka, moj savet bi bio da ako može produži put ili da ipak ode na tri dana ali da ima u vidu da pravi češće pauze u toku dana, da osluškuje svoje telo, i da nosi pojas za trudnice u toku dana ako je trudnoća veća od 24.nedelje. Odlazak na more je najpoželjnija destinacija, jer plivanje i morski vazduh je sve što je potrebno jednoj trudnici za uživanje. Na moru je najvažnije da se koriste kreme sa visokim zaštitnim faktorom i da se izbegava boravak na jakom suncu, dakle jutarnje i večernje uživanje na plaži, da uzimate dosta tečnosti odnosno vode, sveže voće i povrće i sveže pripremljenu ribu. Što se tiče odlaska na planinu može ali da se izbegavaju velike nadmorske visine, zapravo da to bude ispod 1800m, jer količina kiseonika opada sa većom nadmorskom visinom, što važi i kao savet kod  putovanja sa bebom do 6 meseci.

 

 

putovanje u trudnoci, trudnoca i putovanja, saveti u trudnoci, fit i zdrava mama

3.Dokumenta i zdravstveno osiguranje

Obavezno ponesite sa sobom sve ultrazvučne nalaze koje imate, krvnu grupu i Rh faktor kao i laboratorijske analize koje imate. Uzmite privatno putno osiguranje ali se pre toga dobro raspitajte šta sa pokriva polisa u trudnoći i ono što je još važnije jeste da se raspitate gde je bolnica na destinaciji u koju idete i da imate kontakt sa svojim ginekologom sve vreme dok ste na putu. Zato kada birate destinaciju za odmor uzimate u obzir da je blizu većeg grada ili da je u gradu gde vam je bolnica dostupna.

4.Putovanje avionom

Prvo što proveravate pre nego što kupite avionske karte jeste do koje nedelje trudnoće u kojoj avio kompaniji je dozvoljeno letenje. U većini avio kompanija će vam nakon 28. nedelje trudnoće tražiti pismenu dozvolu ginekologa za let avionom, a nakon 35. nedelje će vam biti zabranjeno da letite. Zatim, kada birate mesto sedenja sagledajte da li vam je važnije da ste blizu prolaza kako biste mogli lakše da ustanete i prošetate i da vam je dostupan toalet ili ipak više volite da ste pored prozora. Uzimajte dovoljno tečnosti za vreme leta i uvek imajte zdrave grickalice u ručnom prtljagu. Koliko god je moguće gledajte da podignete noge kako biste sprečili oticanje ili ako je  duži let ponesite papuče ‘’japanke’’ kako biste ih obuli za vreme leta.

5.Putovanje automobilom

Kada krenete na put automobilom, obavezno vežite pojas tako da vas ne steže preko stomaka. Oborite sedište onako da se lagano ‘’zavalite’’ i pravite pauze na svakih 2h, ako treba i češće da protegnete noge, odmorite i odete do toaleta. Ako ste vozač na putu odmarajte češće  i povucite naslon sedišta što više možete nazad, ali uvek birajte da ne vozite ako ste u mogućnosti. U letnjim mesecima gledajte da krećete na put u ranim jutarnjim satima ili popodnevnim kako biste izbegli vrućine. U toku puta uzimajte dosta tečnosti, voće, zdrave grickalice (bademe, integralni keks..). Nosite za vreme putovanja udobnu odeću, najbolje pamučnu ili lanenu, takodje da imate drugi par komotnije obuće kako biste zamenili.

I ne zaboravite da u svoj neseser dodate Paracetamol tablete u slučaju glavobolje, prehlade ili porasta temperature, probiotik, septolete propolisa ili pantenola, sprej protiv ujeda insekata, kremu nakon ujeda insekata, kremu sa zaštitnim UV faktorom, sredstvo protiv gorušice( uvek prvo probajte sa babdemima), prenatalne vitamine koje inače uzimate i sve što uzimate dodatno a da vam je lekar prepisao.

Kada ste se ovako dobro pripremile, dobile odobrenje od svog ginekologa, spakovale kofer preostaje vam samo da nabacite osmeh, dobro raspoloženje već nosite jer ste u tzv. blaženom stanju i da uživate u svakom momentu svog trudničkog putovanja.

 

Leave a Reply

Close Menu