Šta jesti u Jermeniji?

Šta jesti u Jermeniji?

Hrana je neizostavni deo svakog putovanja, jer kažu: ljubav na stomak ulazi! 🙂 Ako je to istina, onda je Jermenija ljubav na prvi zalogaj! 🙂

LAVASH-najrasprostranjenija vrsta hleba u Jermeniji, Azejberdžanu, Iranu i Turskoj. Tanak i mekan pravi se od brašna, vode i soli. Komad testa se razvije malo oklagijom pa se dodatno raširi rukama kao pizza, stavi se na jastuk (da 🙂 ) , jedan veći jastuk kako bi poprimio taj poseban oblik) i uz pomoć njega se zalepi na zidove glinene peći u zemlji i kroz minut je gotov! 🙂 Samu pripremu, značenje i izgled je 2014 UNESCO proglasio kao kulturni izraz Jermenije!
Ne znam šta mu tačno rade, ali je veoma ukusan! Jede se sa belim sirom i svežim začinima!

Porodična putovanja sa decom Jermenija

Jermensko predjelo: tanjir sa domaćim sirevima: kravlji, ovčiji, mešani, olivje (naša ruska salata) i hleb lavash i boton, još jedna vrsta jermenskog hleba koja se Evi jako dopala. Pravi se isto kao lavash, s tim što zahteva jaču vatru pa je karakterističniji za šumovite krajeve.
Prijatno!

Porodična putovanja sa decom Jermenija

Jermenska kuhinja oslikava istoriju i geografiju mesta gde su Jermeni živeli, ali i uticaje drugih kuhinja kao što su ruska.

Jagnjetina, plavi patlidzan i lavash (hleb) su osnova jermenske kuhinje.
Ovde je Eva pod uticajem ruske kuhinje: pileća supa koja je kao naša, peljmenji (kao italijanski ravioli, samo na ruski način) koji se serviraju sa pavlakom i kompot od malina (domaći). Moram priznati da smo pod velikim utiskom klope. Za decu ima širok izbor jela koja podsećaju na naša, tako da nema brige oko izbora.

Porodična putovanja sa decom Jermenija

Svaki obrok je nova avantura-preko izbora restorana do izbora i kombinacije ukusa. Moram da napomenem, da hrana u Jermeniji nije skupa i da zaista možete slobodno i opušteno uživati u izboru specijaliteta po povoljnim cenama.

Evo primera: supe su oko 2e, salata oko 2e (baš dobra porcija) a glavno jelo oko 5e. Jedan prosečan ručak koji uključuje supe, salatu, mini predjelo (tanjir sa sirevima domaćim i neka salata 🙂 ) i 3 glavna jela i litar vina je oko 30 e.
U Jermeniji se dobro jede!
Jermenija je ljubav na prvi zalogaj!

Porodična putovanja sa decom Jermenija

Close Menu