JungleKids vas upoznaje sa Afričkim plemenom Čage

JungleKids vas upoznaje sa Afričkim plemenom Čage

U Ujedinjenoj republici Tanzaniji živi više od 120 različitih plemena od kojih svako ima drugačiji jezik, običaje i kulturu.
Jedno od najpoznatijih i najbrojnijih plemena su Čage koje većinom žive u severnom delu zemlje u regionu planine Kilimanjaro.
Ime su dobili po žbunju i grmlju u koje su se nekada skrivali kako bi se zaštitili od mnogo ratobornijih i jačih Masaiija, koji su ih gonili i otimali im stoku i žene. Zato su Čage većinom živeli pod zemljom, u zemunicama koje su gradili u šumovitim predelima Kilimandžara.
Kako je šuma bila jedino sigurno utočište oni su se morali odreći nomadskog načina života i trajno nastaniti na ovom području. Zato su počeli da gaje kafu, banane a stoku drže na povocu.
Radne dužnosti podeljene su između muškaraca i žena, dok muškarci rade na farmi, žene hrane stoku i brinu o deci. I jedni drugima pomažu! I sve što rade uz pesmu!
Tokom našeg boravka smo posetili jednu porodicu ovog plemena gde smo imali prilike da vidimo ceo proces dobijanja kafe, kroz nekoliko faza, kao i da istu probamo.
Takođe smo probali i pivo od banane koje na prvi pogled neugledno izgleda ali  ima prilično osvezavajuci ukus.
Pogledajte kako oni to rade 😉
Close Menu