Top 10 jela u Libanu

Top 10 jela u Libanu

Liban je mala zemlja na srednjem istoku i Bejrut, njen glavni grad, poznatiji kao “Pariz Bliskog istoka” je pored svoje lepote, šarma i kulture mesto gde možete isprobati ukuse ove zemlje. U Libanu ćete sigurno uživati u hrani jer predstavlja finu mešavinu svih civilizacija koje su se tokom istorije nalazile na ovom tlu i ostavile svoje recepte i načine spremanja hrane.

Porodična putovanja Liban

Pravljenje hrane predstavlja izlazak žena da se druže a obroci okupljaju celu porodicu na jednom mestu. Libanska jela se kuvaju na maslinovom ulju, jer je u pitanju mediteranska zemlja. Drugi popularni začini koji daju aromu hrani su bulgur (vrsta pšenice, dobijena od nekoliko vrsta pšenice, podseća na kus-kus), beli luk, peršun i menta. Evo samo nekih jela koje biste trebali da probate 🙂

Porodična putovanja Liban

  1. Hoummus – po nama neizostavni deo svakog obroka 🙂 jede se sa pita hlebom prstima i kao meze.
  2. Baba Ghanoush je još jedan namaz koji se služi sa pita hlebom i isceđenim maslinovim uljem. Ima sličan ukus kao hoummus jer sadrži tahini pastu, kao i hoummus. Glavna razlika između ova dva namaza je što je baba ganoush od patlidžana, a hoummus od leblebija.
  3. Shish Taouk je kebab i ono što ga čini tako ukusnim su začini. Šiš taouk je mariniran tokom noći u limunovom soku, belom luku, paprici, jogurtu. Obično se služi umotan u pitu hleb, sa sosom od belog luka, salatom, krompirićima.
  4. Falafel su ćuftice od mlevenog pasulja ili leblebija sa začinima. Služi se kao sendvič sa povrćem i tahinijem.
  5. Tabbouleh – salata u kojoj dominira ukus peršuna, jer ga ima najviše. Neizostavni deo salate su sitno seckan luk i paradajz, a u nekim varijantama se dodaje i bulgur. Začinjena sa maslinovim uljem, limunovim sokom i posoljena može se jesti kao deo meze ili se dobija u okviru poručenog mesa kao prilog.
  6. Fattoush – tradicionalna libanska salata: zelena salata, paradajz, krastavac sa krutonima napravljenim od pita hleba. Salata je začinjena mešavinom maslinovog ulja, limunovog soka i soli.
  7. Shavarma je libanski giros. Služi se na pita hlebu (naravno 🙂 ) i tahini sosom. Obično se kombinuje sa tabboulehom ili fatushom.
  8. Kofta su zapravo ćufte – napravljene od mlevenog mesa pomešanih sa peršunom, začinom i lukom. Mogu se služiti samostalno ili sa krompirom prelivenim paradajz sosom.
  9. Kunafeh je libanski slatkiš koji podseća na kadaif. Dakle, sir sa pistaćima umotan u korice i preliven šećernim sirupom. U zavisnosti od pripreme, služi se ili kao doručak ili kao desert.
  10. Baklava svima poznata 🙂 libanski narod za baklavu misli da je zlato 🙂

 

Na kraju, ali ne i manje važno je alkohol (verovatno to niste očekivali). Liban je jedan od najstarijih mesta proizvodnje vina koji se globalno prepoznaje po kvalitetu vina i izvozu istih. Još jedno karakteristično piće koje se proizvodi u Libanu je Arak, alkoholno piće napravljeno od semenke anisa, podseća na rakiju.

Nadamo se da vas nismo učinili previse gladnim tokom čitanja teksta 🙂 Izađite iz svakodnevnice i idite u neki mediteranki restoran sledeći put kad imate mogućnost. Ili još bolje, idite na put prvom prilikom! 🙂

Porodična putovanja Liban

Close Menu