TOP 10 zanimljivih činjenica o Tajlandu

TOP 10 zanimljivih činjenica o Tajlandu

 

1.Tajlandski jezik ima 44 suglasnika i 32 samoglasnika 🙂

2. Na poleđini kovanica se nalaze slike hramova koji se nalaze u Bangkoku, a moguće ih je sve obići za jedan dan. To su: 1 baht novčić- Wat Phra Kaew (Hram Smaragdnog Bude, koji se nalazi unutar Grand Palate), 2 baht novčić- Wat Saket (Hram na brdu), 5 baht novčić- Wat Benjamabophit (Mermerni hram), 10 baht novcic- Wat Arun (Hram izlazeceg sunca).

3. Tajlanđani izuzetno poštuju svog Kralja, do te mere da je svaki komentar protiv njega kažnjiv zakonom. U Bangkoku se svakodnevno emituje nacionalna himna  u 8h i 18h i ako se zateknete na javnom mestu u to vreme, red je da zastanete mirni u mestu dok se himna ne završi. Ono što je takođe zanimljivo je da čak i ako odete na neki kulturni događaj ili u bioskop, pre nego što film počne prvo se pušta himna u čast Kralju, a ako ne ustanete za vreme himne možete završiti i u zatvoru.

4. Kao i svaka zemlja, i Tajland ima neke stare zakone koji se više ne poštuju toliko ali su nam svakako zanimljivi. Neki od njih kažu da je nelegalno  izaći na ulicu ako ne nosite donji veš, da je nelegalno upravljati motornim vozilom golih grudi, kao i da je nelegalno koristiti voćku durijan kao oružje, odnosto gađati nekoga njome, i kazna će biti određena na osnovu toga koliko je bodlji žrtva pretrpela.  Jedan zakon koji se i dalje koristi, jeste da je nelegalno zgaziti bilo koju tajlandsku novčanicu na strani na kojoj je slika Kralja.

5. Tajland, pogovoto Bangkok,  je vrlo liberalan što se tiče seksualnosti i različitih seksualnih identiteta, pa tako se nemojte iznenaditi ako na nekim mestima naiđete ne na dva, nego na tri različita toaleta. Tajland je jedina zemlja na svetu koja ima ovako nešto, a to je namenjeno tkz. trećem rodu – transseksualnim muškarcima, na Tajlandu poznati kao ladyboys.

6. Da li ste znali da Red Bull, poznato energetsko piće, zapravo potiče sa Tajlanda? Chaleo Yoovidhya, čovek iz centralnog Tajlanda sa vrlo malo obrazovanja, preselio se u Bangkok da potraži sreću. Napravio je ovo piće (mix kafeina, sirupa i šećera) i ono je vrlo popularno na Tajlandu još od 1976. godine. Austrijski biznismen Dietrich Mateschitz je ’80tih godina često poslovno putovao za Bangkok, i pio je Red Bull da bi  “lečio” jetlag (džetleg – nesanicu od vremenske razlike, posle leta avionom). Njih dvojica su postali partneri i zajedno su odlučili da bi bilo dobro da ovaj proizvod plasiraju na ostala tržišta. Ukus je malo modifikovan i pakovanja su malo veća, a koliko su uspešni govori sama činjenica da je 2012. kada je umro, osnivač Red Bulla “vredeo” 5 milijardi dolara i bio je treći najbogatiji čovek na Tajlandu.

7.U Bangkoku se nalazi najveća kineska četvrt na svetu, poznatija kao Yaowarat. U ovoj četvrti živi preko milion Kineza i preko dana je pravi raj za sve one koji vole da kupe jeftine stvari, a noću se pretvara u ogromnu pijacu hrane gde možete da probate razne specijalitete. Ono što je još zanimljivo jeste da se u ovom kvartu nalazi i najveći zlatni Buda na svetu! Napravljen od čistog zlata i težak preko 5.5 tona, ovaj Buda je definitivno nešto što morate videti!

8. Čatučak market (Chatuchak market)  ili JJ market je jedna od najvećih pijaca na svetu i nalazi se u Bangkoku. Sa preko 15 000 tezgi, gde se prodaje sve – od hrane do nameštaja. Tajlanđani vole da kažu “Ako ne nađes na JJ marketu, onda verovatno ne postoji”.

9. Bangkok su ranije zvali i “Venecija Istoka”, jer je grad ispresecan sa preko 100 kanala.

10.Tajland još zovu i “Zemlja slobodnih” jer je jedina zemlja u Jugoistočnoj Aziji koja nikad nije bila kolonizovana.

Leave a Reply

Close Menu