TOP 5 STVARI U HAVANI

TOP 5 STVARI U HAVANI

Porodično putovanje na Kubu i Havanu je zapravo istorijski, kulturni  i put na kome se uči i ne treba ga propuštati, posebno sada, kada nadolaze uticaji i kada će ona autentičnost polako nestajati. Ukoliko je na vašoj listi putovanja, idite što pre!

Evo naših 5 predloga za doživljaj Havane sa decom.

  1. Spavajte u Casas Particulares

Sigurno ste se susreli sa ovim izrazom i čuli da se u Havani spava u casas particulares. Casas particulares se razvijaju po celoj Kubi kao vid smeštaja koji je vlada dozvolila privatnim kućama da otvore vrata svojih domova i ustupe svoje sobe turistima kako bi imali izvor prihoda. Ovakav način je najbolji način da se upoznate sa načinom života porodica i ljudi na Kubi. Na vašem porodičnom putovanju vaša deca će imati prilike da se uppoznaju i igraju sa lokalnom decom i da nauče po koju reč španskog 🙂 Mnogi domaćini takođe pružaju i obroke, što svakako upotpunjuje sliku autentičnog kubanskog života.

kuba sa decom, havana sa decom

 

  1. Jedite u Paladaru

Paladares su jedan od najboljih načina da uživaju u lokalnoj kubanskoj kuhinji. Paladar je mali porodični restoran, obično u okviru kuće i sastoji se samo od nekoliko stolova. Mnogi paladari su veoma razvijeni i rade poput normalnog restorana. Prilikom posete Paladara vam kažu šta je danas u ponudi i na licu mesta vam spremaju.

kuba sa decom, havana sa decom

  1. Šetajte ulicama Stare Havane

Kao i Venecija, Stara Havana je pešački grad. Razmislite o uskim uličicama, kaldrmi, zgradama iz kolonijalne ere. Detalji na zgradama formiraju savršenu pozadinu za nezaboravne fotografije. A onda: muzika, ples, toplota. Stari automobili različitih boja gledaju u vas, dok talasi pucaju duž obale. Šarene haljine tradicionalno obučenih kubanki, nasmejana dečica koja slobodno trče ulicama, umetnost…Stara Havana – Habana Vieja je filmski set i prozor u prošlost i svaki ćošak će kriti nešto novo.

Osim svoje vizuelne lepote, Havana je čitav grad pesnika i muzičara. Pozorište na otvorenom, stvaranje slika pred vama, igranje salse na trgovima i gde god vas ponese ritam, prodavnice suvenira. Dan koji će vas ispuniti.

  1. Posetite Muzej Čokolade

Prepustite se čarima čokolade na vašem porodičnom putovanju na Kubu! U srcu starog Havane, Museo del Chocolate je idealno za beg od vrućine i sabiranje utisaka posle šetnje gradom. Iako se zove muzejom, više je u pitanju kafić gde možete uživati u ukusu i mirisu čokolade, a vaša deca mogu gledati process pravljenja čokolade.  Imajte u vidu da je čokoladno mleko u Havani zapravo tečna mlečna čokolada sa malo mleka. Ovo je razumljivo, jer je na Kubi obično mleko luksuz.

  1. Probajte kubanski sladoled Coppelia

Coppelia je nastala pod vođstvom Fidela Kastra kako bi predstavio svoju ljubav prema sladoledu. Cilj je bio proizvoditi više ukusa sladoleda od velikih američkih brendova kupovinom najboljih mašina iz Švedske i Holandije. Coppelia je u državnom vlasništvu i prodaje se u oba kubanska pezosa (CUP) i kubanski konvertibilni pezos (CUC). Copelia je postala važno mesto okupljanja i druženja. Postoji i deo za turiste gde možete kupiti sladoled, ali imajte u vidu da su i cene malo više

 

Nadamo se da smo vam dočarali mali delič Havane i onih slatkih stvari kojima vase putovanje sa decom možete učiniti zanimljivim. Havana krije joše mnogo toga! 🙂

kuba sa decom, havana sa decom

 

Leave a Reply

Close Menu