Kulture sveta: Ramdan i Bajram u UAE

Kulture sveta: Ramdan i Bajram u UAE

Posle celog meseca posta i spiritualnog pročišćenja slavi se dolazak Bajrama koji se obeležava raznim proslavama i događajima širom zemlje i traje nekoliko dana.

Ramadan je deveti mesec u muslimanskom kalendaru tokom koga se posti od svitanja do zalaska sunca. Prvi obrok se služi sa zalaskom sunca, počinje molitvom i naziva se IFTAR-kada se uzima par urmi kako bi se vratila energija i nastavlja se sa bogatom trpezom. Iftar je vreme kada se okuplja porodica i prijatelji i kada zajedno provode vreme. Dobrim delom se smatra nahraniti siromašne. Drugi obrok tokom vremena kada se ne posti naziva se SUHOOR i služi se pre svitanja. Svako ko je u vreme Ramadana u muslimanskoj zemlji misliće da se suhoor tumači kao druga večera. Međutim, to bi bio pre doručak pre početka novog dana posta.

Hrana i piće su zabranjeni za muslimane i ukoliko se u periodu Ramadana nađete u nekoj muslimanskoj zemlji-nemojte se iznenaditi ako naiđete na zatvorene restorane ili kafiće ili ograđene food court-ove tržnih centara (što je bio slučaj kod nas). Vreme Ramadana svakako nije razlog za izbegavanje ovakvih destinacija. Zapravo je to vreme kada se možete upoznati sa lokalnom kuhinjom i specijalitetima, kada možete osetiti kulturu drugog naroda i sa njima podeliti i biti deo onoga sto je njima važno i sveto. Tokom ovog meseca upriličen je veliki broj događaja i proslava, a u UAE i sniženja jer je to period darivanja svojih najbližih!

Eid Mubarak

Close Menu