Kafa u Grčkoj

Kafa u Grčkoj

Kada većina nas pomisli na Grčku, obično na umu imamo impresivne arhitektonske ruševine, giros, ukusnu baklavu i prelepa mesta i prelepe plaže i ne razmišljamo uvek o kafi. Ali sigurni smo da ste primetili dosta kafe oko sebe 🙂

Ispijanje kafe u Grčkoj nije samo navika. Kafa predstavlja svakodnevni ritual u kome možete uživati dok čitate novine ili želite da se družite sa prijateljima.

Tradicionalna grčka kafa, poznata i pod nazivom “ellinikos kafes“, je zapravo verzija turske kafe preuzeta tokom otomanske okupacije. Međutim, kafu koju ćete najviše kozumirati tokom vašeg porodičnog putovanja je svakako frappe. Frappe dolazi od glagola freappera što znači “udariti” na francuskom.  Primetićete da se pije u svako doba dana, ali i noći. Frappe je hladna kafa čiji su osnovni sastojci: kafa (nes), voda i led. Nemojte se iznenaditi ako vam samo stigne umućkan nes (više liči na penu) sa ledom I sa strane voda, da sami dodajete po ukusu (jačini).

Tokom devedesetih godina, pod uticajem međunarodnih trendova, Grci su počeli piti espreso i kapućino. Pa su na red došli espresso freddo (ledeni espresso) i cappuccino freddo (kapućino sa puno leda, prelivenog sa penastim hladnim mlekom) koji su prevazišli frappe, pogotovo među mlađim Grcima. Ove kafe su danas veoma popularne i uglavnom se mogu naći u Grčkoj i Italiji.

kafa, kafa u Grckoj, frappe, cappucciono freddo

 

Ukoliko volite kafu, učinite je sastavnim delom vašeg putovanja I iskustva u Grčkoj. Između plaza i obilazaka i ukusne klope, isprobajte različite vrste kafa, vežbajte grčki i budite deo lokalnog života! 🙂

 

U nastavku – grčki za početnike i i osnove kafe 🙂

Grčka kafa = Ελληνικό καφέ | Elliniko cafe

srednja (srednje slatko- 1 kašićica šećera) = μέτριο | metrio

slatka (2 kašičice šećera) = γλυκό | glyko

bez šećera = σκέτο | sketo

sa mlekom = με γάλα | me gala

bez mleka = χωρίς γάλα | horis gala

slamčica (kao neizostavni deo serviranja i ispijanja kafe) = καλαμάκι | kalamaki 

Leave a Reply

Close Menu