Obucite se u indonežanski batik

Obucite se u indonežanski batik

Predstavljamo vam batik, jednu od najstarijih metoda štampanja i oslikavanja tkanine. Sam naziv potiče od javanske reči “tik” što znači obeležiti tačkom. Određene površine tkanine prekrivaju se voskom, kako bi se zaštitili od prodiranja boje. Tehnika batika se ne primenjuje samo na tkanini, već i na slikama.

Sama tradicija proizvodnje batika može se naći i u Kini, Indiji i još nekim zemljama, ali možemo reći da je najpoznatiji Indonežanski batik koji je od 2009 po zaštitom UNESCO.

Porodična putovanja sa decom Bali

Prilikom posete Indoneziji, primetićete da su mnogi obučeni u batik i da je primenjen na košuljama za muškarce, haljinama, suknjama, maramama za žene. Od batika se proizvode i stoljnaci i podmetači za kuhinju. Takođe, batik se tradicionalno koristi za različite ceremonije i rituale. Tako da su mnogi motivi na batiku koji se nosi simbolični: deca nose određene motive za sreću, postoje modeli rezervisani za mlade i mladoženje.

Jedno je sigurno: materijal je lagan i udoban i za leto predstavlja pravi izbor! 🙂 ne zaboravite da ponesete nešto od batika za uspomenu! 🙂

 

 

Close Menu