Kecak dance U Uluwatu hramu

Kecak dance U Uluwatu hramu

Balinežani su jako ponosni na svoju tradiciju i kulturu i ako želite bliže da se upoznate sa Balijem, ne biste trebalo da propustite ovaj zanimljivi plesni performans, a evo i zašto:

Oko 18h, pred zalazak sunca, spušta se grupa muških plesača koja započinje svoj performans. Svi su maskirani i našminkani i tokom performansa se izvodi pet epizoda iz Ramajane, gde se bržim ili sporijim tempom izvode delovi, kako bi se dočarala romantika ili neizvesnost. Muzike nema, samo muški glasovi. Radi dočaravanja cele priče, koristi se i vatra. Najbolje mesto za prikazivanje je amfieatar u okviru Uluwatu hrama i u vreme zalaska sunca, radi dodatne dramatizacije same priče, ali se ovaj ples izvodi u raznim hramovima širom Balija.

U nastavku je kratak siže priče, ukoliko poželite vašim mališanima da ispričate o čemu je reč:

Glavni likovi su Rama, Sita, Ravana, Lakshmana, Hanuman i Sugriva. Priča počinje kad princ Rama odlazi u šumu sa Sitom, svojom ženom i Lakshamana, svojim bratom. Tamo, Ravana kidnapuje Situ i zatvara je u svom zamku. Rama traži pomoć i šalje Lakshamana da pronađe prijatelja Sugrivu, Kralja majmuna. Rama započinje borbu. U početku, Ravana dobija, ali uskoro Sugriva i Hanuman dolaze sa trupama majmuna i Sugriva, Ramin komandir pobeđuje.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Close Menu