Osvajanje Šri Lanke!

Osvajanje Šri Lanke!

Šri Lanka sa decom

Kandy, početna stanica za istraživanje ovog neverovatnog ostrva. Za početak, u ovom gradu majmuni slobodno šetaju i deca su potpuno oduševljena time a usput i jaaako obazriva da im majmuni ne maznu voće koje jedu. Ovde smo probali jackfruit, rambutan, mangosteen i žuti mango. Manji dečkić ima malo izazov sa začinima ali veliki izbor supa i čorba nam olakšava ručkove 🙂 veći dečak jako uživa u kariju i svemu ljutom. Piletina se ne sprema po našem ukusu ali je povremeno jedemo a kravu baš izbegavamo. Za sad niko nije imao problema sa stomakom ali svakodnevno piju probiotik, vitamin c i mix vitamina za imunitet. Naravno, flaširana voda za njih i kad peru zube iako mislim da im ništa ne bi bilo za toliko. Inače, mi smo zvali u Beogradu institut za tropske bolesti i Torlak i svi su nam rekli da su deca čak zaštićenija od odraslih jer su u uzrastu ( 7 i 11 godina) kad su primali vakcine skoro.

Bliski susreti raznih vrsta! 🙂


Sve im je bilo jako zabavno. U Pinawalla  sirotište slonova smo pristali da odemo samo jer smo se uverili da se slonovi ne koriste za rad!

Pinawalla sirotište za slonove je napravljeno da hrani i čuva mlade slonove koji su nađeni ostavljeni u prirodi. U početku je bilo 5 beba slonova. O slonovima vode računa 48 mahouta – čuvar, trener ili jahač slona. Obično mahout počinje da radi kao dečak, kada mu se dodeli slon o kome vodi računa!

Sigirya, lavlja stena, 200 metara u visinu, oko 1000 stepenika i puno snage i volje. Svi smo ih bodrili, a Nemanja i ja se posebno pravili da nije nikakva frka popeti se do vrha, iako smo malo umrli, da ne bi posustali. Na pola puta se okrepili bananama i popili vodu usput. Posebno su bili oduševljeni uglačanim zidom u kojem se ogledao kralj i koji je reflektovao slike žena sa stene. Pogled sa vrha je nestvaran i baš su uživali.

Naziv Sigirya se odnosi na na mesto istorijskog i arheološkog značaja u kom dominira masivna stena. Prema drevnoj hronici Culavamsa, mesto je izabrao kralj Kasyapa za svoju prestonicu. Posle njegove smrti je prestonica napuštena.

Sigirya je UNESCO-ova lista svetske baštine, jedan od najbolje očuvanih primera drevnog urbanog planiranja.

JungleKids putnici uče da poštuju tradiciju, religiju i običaje zemlje koju posećuju. Ovde su u poseti Dambulla cave temple – gde su naučili svašta novo o Budi i zaključili da je sjajno biti filozof jer se dosta odmaraš! 🙂

Dambulla cave temple je najveći i najbolje očuvan kompleks hramova na Šri Lanki. Postoji preko 80 pećina u okolini, gde se glavne atrakcije nalaze u njih 5, koje sadrže statue i slike!

Trudimo se da prenesemo na dečake moto: više iskustva, manje suvenira. Sigurni smo da bi se suvenir slomio ili zagubio a iskustvo prvog surfovanja u životu, i to na Šri Lanci, to će ostati trajno! Inače, uz minimalan pregovarački skill, cena jednog časa surfovanja jednaka je ceni dva suvenira.

 

 

Close Menu