Prvo letovanje sa bebom

Prvo letovanje sa bebom

Dođe vreme, pa postanete roditelji, i putovanja poprime neki novi oblik.

Jedan moj prijatelj je apropo mojih putešestvija rekao da najveća avantura zapravo kreće kad se dobiju deca. Nije pogrešio.
Međutim želja za putovanjima se , sa dolaskom deteta, nije umanjila. Ono što se jeste promenilo jesu  prioritetii prilikom odabira destinacija. Da bude bezbedno, da ima dostupnih lekara, da bude udobno i naravno lepo.
Da li odmor sa bebom od 6 meseci može biti odmor? Može.
Želeli smo da odemo negde gde je lepo more, gde ima raznovrsne hrane, da nije mnogo daleko i nije mnogo skupo. Prednost odabira destinacija avionom sa decom do 2 godine je ta što ne plaćate avionsku kartu za dete, već samo takse koje su zaista simbolične. Imajte u vidu da dete nema svoje sedište u avionu, što ne predstavlja problem kada su kratke relacije.

Odlučili smo se za Hurgadu.

Naša devojčica je prespavala skoro ceo let ( oko 3h). Obavezno pripremite flašicu sa sokićem ili vodom, prilikom poletanja i sletanja, kako beba ne bi osetila pritisak.
Iako nisam pristalica all-inclusive paketa, naš izbor se ovog puta sveo baš na to.I kad bih ponovo trebala da biram, opet bih isto izabrala.Cene su različite,od hotela do hotela .Manje više se ipak svodi na to koliko para-toliko muzike.
Udoban smeštaj, toplo i čisto more, raznovrsnost i obilje svežeg voća i povrća, besplatne ležajke sa suncobranima, raznorazni sadržaji za decu ( koji nama nisu bili od koristi jer smo bili mnogo mali), lekarska ordinacija koja se nalazi pri kompleksu hotela, omogućili su da odmor zaista bude odmor.
Informacija koja može biti od koristi svima koji idu u Egipat sa malom decom je da je oprema za bebe ( pampers, dohrane Aptamil, Hippo, Nestle Nan i slicno, kremice, kašice) veoma dostupna i povoljnija nego u Srbiji, pa možete poneti tek toliko koliko vam treba za dan-dva.

Kako nismo statični tipovi ( iako sa bebom izležavanje na plaži ne postoji), iskoristili smo priliku da obiđemo malo okruženje.
Jedno prepodne smo proveli na “podmornica” izletu, sa dva snorkling-a, koji bi bio mnogo lepši da je vidljivost bila bolja. Doduše,vidljivost našeg deteta koje gleda u ribice i ronioce je bila u visokom fokusu.

Ukoliko se u Egiptu nalazite prvi put, odlazak u Kairo bi trebao da bude “must see”,međutim treba imati i na umu da vožnja do Kaira traje oko 7h u jednom smeru.Tatu smo poljubile i poželele maksimalno uživanje u čarima stare i drevne egipatske civilizacije, dok smo se nas dve prepustile toplom Crvenom moru i čarima dečijeg osmeha i majčinog topljenja na svaki njen pokret.

Ono što je zaista neizostavno bez obzira da li ste prvi put u Hurgadi ili ne, jeste odlazak na Rajsko ostrvo.

Ostrvo kao ostrvo je filmski lepo. Kristalno čisto more, beli praškasti pesak, deluju kao sa najlepših tropskih razglednica, ali ono najvrednije na ovom izletu je ono što se vidi ispod vode.
Sa dve pauze sa snorkling na putu do Rajskog ostrva,osećaće te se kao Sebastijan ili Ariel, iz crtaća “Mala sirena”.Bukvalno.

Vožnja brodom traje oko 2h,natkriveno je a i kabina je za dostupna za korišćenje tako da nema nikakvih problema za mališane.

Na samom ostrvu osim jednog bara, nema nikakvog sadržaja.Mana je jedino što se dolazi oko podne kada je najveća vrućina, pa se dobro namackajte kremama i prekrijte ešarpama i šeširima.

I tako mic po mic, proleti vreme i završi se odmor, koji ćemo pamtiti po tome što smo prvi put leteli avionom,kupali se u moru i na bazenu,vozili se brodom i podmornicom, videli ribice, upoznali nove ljude,promenili okruženje i ojačali imuni sistem.Kući se vraćamo prepuni utisaka sa najslađim suvenirom – izbio nam je prvi zubić.

Leave a Reply

Close Menu