Norveska sa decom

Norveska sa decom

U zemlji fjordova, trolova i vikinga

Leto u Norveškoj sa klincem od 3,5 godine i klincezom od 9 meseci je predivna avantura. Srdačno su nas primili drugari koji žive u Oslu i takođe imaju malca od 2,5 godine. Uživali smo obilazeći prestonicu Norveške, ekološki raj u kome vlada besprekorna čistoća, vazduh miriše na more, voze se električna kola a iz slavina teče preukusna sveža voda iz planinskih potoka.

Ako niste znali u ovoj zemlji žive simpatična šumska stvorenja trolovi, u drevnim vremenima naseljavali su je vikinzi a u njoj postoji i grad Arendejl (za neupućene u Arendejlu žive Elza i Ana).

Norvežani mnogo vole da idu na izlete u prirodu, pa smo tako na preporuku naših domaćina vreme proveli napolju. Skupljali smo školjke u idiličnoj maloj uvali na Bigdoy-u. More je ledeno i crne mastiljave boje. Klincima to nije smetalo i dok smo se muž i ja još raspakivali, naš omladinac je već izuo patikice, bacio gaće u pesak i utrčao u vodu, prateći svog norveškog drugara. Samo se stresao i nastavio sa igrom kao da je nasred Kariba. Roštilj, drugari, istraživanje stenovite obale i lenjo posmatranje vitkih belih jedrilica na severnom vetru.

Još jedno veoma popularno izletište u Oslu je na brdašcu Holmekolen kod impozantne olimpijske ski skakonice visine 200 metara. Nakon napornog uspona stepenicama do vrha, ispred vas će se pružiti neverovatan pogled na Oslo a srce će vam sići u pete kad pomislite da skijaši zapravo odatle skaču. Deci su se najviše svidele borovnice. Taman sazrele ,sočne i plave, prekrivaju celu padinu – Mama – oduševljeno je rekao moj sin, sav umrljan i punih usta – Pa, ovo je pravo bogatstvo! Najeli smo se kao bogovi i poneli kući punu kutiju.

Pre milion godina obalu Norveške izbrazdali su ogromni ledeni glečeri i formirali filigranske fjordove koji iz vazduha izgledaju kao venecijanska čipka. Nasred te čipkaste zapadne obale ugnezdio se gradić Bergen, bazna stanica za sve one koji su željni da fjordove vide izbliza.

Do Begrena smo stigli vozom. Ova vožnja ostala nam je jedna od najlepših uspomena iz Norveške – sedam sati pred našim širom otvorenim očima nizali su se neverovatni zeleni predeli, snežni vrhovi, kristalno čista jezera, nestvarno nebo, i grozdovi crvenih norveških kućica. U vozu postoji vagon za porodice (family compartment) gde su sedišta raspoređena tako da ispred sebe možete parkirati dečija kolica, a postoji i igraonica, udobna tapacirana prostorija sa mini penjalicama, igračkama, slikovnicama i ekranom na kome idu dečije emisije. Svako dete pri ulasku u voz dobije paket dobrodošlice, slikovnicu, bojice, nalepnice i kupon za obrok u vagon restoranu. Deca su uživala a bogami i mi, put nismo ni osetili.

Do Bergena može i da se leti iz Osla, ali voz je definitivno bolji što zbog finansijskog aspekta a što zbog neverovatnih predela i pogodnosti koje nudi porodicama sa malom decom. Air BnB smeštaj, preslatka kućica koja je nekad bila fabrika dugmadi.

Nekadšnja prestonica, važan lučki i trgovački centar, Bergen je bio jedan od najznačajnijih gradova Hanzeatske Lige. O tome svedoči Bryggens muzej na otvorenom, koji ilustruje svakodnevni život Bergena u srednjem veku, trgovinu i zanatsvo.  Dečacima se ipak najviše svidela riblja pijaca i uzbudljiva morska stvorenja koja su se našla na pultovima na dohvat njihovih radoznalih dečijih rukica.

Snabdeli smo se svežom ribom za roštilj i kao pravi lokalci pravac na izlet. Žičarom iznad grada pravo na planinu Floien, gde smo uživali u šetnji šumom i lepom dečijem igralištu inspirisanim mitskim trolovima.

Vrhunac je naravno bio izlet brodom kroz Hardanger fjord. Ledeni vetar i prizori od kojih zastaje dah, moćne i strme obale fjorda ogledaju se u vodi dok brod klizi kroz rukavac koji postaje sve uži. Previše uzbuđeni da bismo sedeli, guramo se uz ogradu na palubi da upijemo svu tu lepotu. Dečaci se igraju kapetana, gusar i istraživača, sve odjednom, a beba se smeje, raduje se suncu, vetru i moru.

Iz ove ledene zemlje poneli smo toplinu oko srca i lepe uspomene. Za svaku preporuku.

 

 

 

Leave a Reply

Close Menu