Barselona sa decom

Barselona sa decom

Znate onaj osećaj kada planirate put u mesto za koje znate da će vas vezati za sebe svojom posebnošću? Barselona je grad koji vas ni u čemu nece razočarati, grad koji svojim posetiocima pakuje neverovatna iskustva za poneti, mesto gde je samo pitanje vremena kada ćete se vratiti po još!

Devojke su bile uzbuđene zbog naše nove avanture. Pravili su se planovi šta obilaziti, kako najbolje iskoristiti vreme. Za Barselonu nam to nije naročito koristilo jer nismo shvatale razmere svih raspoloživih mogućnosti za obilazak i nebrojeno mnogo destinacija koje su nam privlačile pažnju.

Vodič nam je ovog puta bio momak koji je nekoliko godina živeo u Barseloni. Mislite li da smo se držali naših dečijih planova? Većina je odbačena u trenu, a dragog Vladimira nismo ispuštali iz vida do kraja avanture. Marta je našla svoje mesto, ujedno dala glas Kataloniji i imala najbolju preglednost.

Barselona sa decom, evropa sa decom, proputovanja, putovanja sa decom

Šetali smo i pratili Gaudijeva remek dela, građevine koje su nas ostavile bez daha. Upoznali smo ga kroz priču i dela, kroz Guelja i njegovu posvećenost. Kuća kostiju  inspirisana pričom o Sv.Đorđu, gde je krov poput krljušti. La Pedrera građena od jednakih blokova inspirisana morskim talasima. To je samo delić, Gaudi je svoju genijalnost pokazao na mnogim delima, a najpoznatija je Sagrada Familia- Sveta porodica. Kombinovao je 33 biljke koje se spominju u bibliji . Gaudi se plašio industrijalizacije i otuđenosti među ljudima pa je tokom rada na Sagradi , napravio školu, zgrada Pupoljak u neposrednoj blizini za decu svojih radnika. Kakav je bio on, takva su mu bila I dela.

proputovanja, spanija sa decom

Deca su u njenoj blizini koristila svoje pravo na igru u parkiću uz jezerce . Barselona koja u svakom svom ćošku nudi magiju.

U parku Gaudijevog mecene Guelj-a, osim muzeja, možete naići na ofarbane ptice. Kasnije se ispostavilo da u Barseloni žive zeleni papagaji, da se gnezde u kolonijama ispod palmi i da ih uvek možete sresti u parku.

Citadela. Još jedno magično mesto. U Citadeli možete sresti ljude različitih profila kako plove u čamcima, piknikuju , voze, prodaju svoja ručno rađena mala remek dela, oslikane prostirke, kako sviraju na instrumentima koje do sada niste ni videli…i naravno papagaje!

Obišli smo i brdo Motjuic – Jupiterovo brdo, Jevrejsko brdo… Svakako neverovatno mesto! Možete doći i žičarom , ali i bez nje, doživljaj boravka na brdu je nezaboravan. Tog dana a možda i meseca nisu radile fontane za koje kažu da su u raznim bojama i da rade uz klasičnu muziku. Proverićemo sledeći put.

 

Jedan dan smo posvetili Salvadoru Daliju. Muzej koji je sam dizajnirao nalazi se u njegovom rodnom gradu Figerasu. O Daliju se mnogo zna, a njegova genijalnost bih rekla da je nesaglediva. Za decu je poseta njegovom muzeju bila veoma značajna. Čuvena slika sa satovima, eksperimentisanje sa optičkim varkama. Gala kao njegova inspiracija, zapravo, nalazio je inspiraciju u svemu, od sukoba sa ocem i njegovim izborom da nakon smrti njegove majke oženi njenu sestru, preko inspiracije nosorogom .

Deca u takvom okruženju doživljavaju sudar svetova , razmišljaju o svim mogućnostima koje im ne bi ni pale na pamet, o veličini nekog dela za koja su one smatrale da ne mogu biti tako grandiozna. Apsolutno sve je ostavilo utisak na njih.

Šetnjom kroz Barselonu, primetićete  da je u Kataloniji  individualnost veoma cenjena, da je izražena u njihovom načinu života, u njihovom spontanom duhu , da su im ulice začinjene radnjama u kojima je osobenost čak I potčinjena ceni a različitost izbora naglašen na svakom koraku. Rekla bih da je Barselona, prestonica Katalonije, grad sa fenomenalnom energijom koji spremno dočekuje kreativce , ljude sa upečatljivim idejama , umetnike svih profila, poslovne ljude koji neće imati problema u plasiranju svojih dobro osmišljenih projekata.

Oprostili smo se sa Katalonijom do sledeće godine . Svesni smo da je potrebno  više od jedne posete da bi se videlo jos mnogo toga što taj grad nudi.

U povratku smo obišli Nicu i Kan. Bili smo zadovoljni pijacom u Nici i parkom koji u sebi sadrži divne drvene elemente, tu smo proveli veći deo dana. Odlična prilika za prvo sabiranje utisaka iz Barselone je bio boravak na plaži.

 

Iskustvo putovanja sa Junglom vas nauči da očekujete neočekivano, da putovanje ne zovete avanturom a da se to ne opravda. Nauči vas poverenju u ljude koje upoznajete na putovanjima, od vodiča do stranaca u noći, da možete da se nađete na bilo kojem kraju planete i da će vas njihovi vodiči voditi kroz avanturu svojim znanjem koje prenose na jedan neobičan način , nekada i neozbiljan ali veoma lak za usvajanje. Deca uz njih nauče i zapisuju svoje utiske , crtaju znamenitosti o kojima slušaju. Takođe  se uče i odgovornosti u nekim jednostavnim radnjama kao što je brojanje putnika nakon pauze.

Razmišljamo o sledećoj destinaciji. Spremni smo za nova znanja, nova poznanstva i magiju zvanu putovanje .

Leave a Reply

Close Menu